Kipru stigla mlrd. ruskog kredita

Bez autora
Jan 26 2012

Republika Kipar dobila je od Rusije drugu tranšu kredita u visini 1,32 milijardi evra, saopštilo je ministarstvo finansija te ostrvske zemlje. Prva tranša kredita od 590 miliona evra Kipru je doznačena krajem decembra 2011. godine, a treća tranša iste vrednosti očekuje se krajem marta 2012.Sporazum o dodeli kredita vrednog 2,5 milijardi evra uz godišnju kamatu od 4,5 procenta na rok od 4,5 godine, ministrstva finansija Rusije i Kipra potpisali su 23. decembra 2011. godine.

Kipru stigla mlrd. ruskog kreditaRepublika Kipar dobila je od Rusije drugu tranšu kredita u visini 1,32 milijardi evra, saopštilo je ministarstvo finansija te ostrvske zemlje.

Prva tranša kredita od 590 miliona evra Kipru je doznačena krajem decembra 2011. godine, a treća tranša iste vrednosti očekuje se krajem marta 2012, izvestila je ruska agencija za privredne informacije Finmarket.

Sporazum o dodeli kredita vrednog 2,5 milijardi evra uz godišnju kamatu od 4,5 procenta na rok od 4,5 godine, ministrstva finansija Rusije i Kipra potpisali su 23. decembra 2011. godine.

Jedan deo sredstava ruskog kredita Kipar namerava da upotrebi za isplatu dospelih obveznica. Sem toga kreditna sredstva će se usmeriti u obnovu elektrane i izgradnju drugog energetskog bloka razrušenog u eksploziji kontejnera u vojnoj bazi Mari u leto 2011. godine.

Republika Kipar čija je ekonomija blisko povezana sa grčkom, jedna je od žrtava dužničke krize u zoni evra. Evropska komisija je, međutim, odbila da pruži finansijsku pomoć Nikoziji sličnu onoj koju je ranije odobrila Atini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik